Ontvang Gratis Tuintips

U bent hier : Forum

Naar beneden

carlo70
Lid tuinadvies
Lid sinds Jul 2012
Digituin: 0 planten
Kreeg nog geen bloemen
berichten: 2
Topic gestart op 21/07/2012 om 20:18

Beste,

Ik heb onlangs een huis gekocht en in de tuin staat er een laurierhaag van 30 meter lang 2 meter hoog alsook breed. Deze haag is helemaal onderkomen. Het middenstuk is namelijk dood met gevolg dat de haag serieus in de breedte groeit. Ik weet nu niet wat ik ermee moet doen.

Ofwel tot bijna aan de grond afzagen en terug gecontroleerd laten groeien. Is dat wel mogelijk met een dood middenstuk ?
Ofwel volledig uitdoen maar dat lijkt me een hels karwei. Is het verstandig om daar zelf aan te beginnen ? En kun je die wortels zomaar uitgraven of moet daar zwaar geschut voor worden ingezet ? Bijvoorbeeld uitrijden met een tractor.

Alle tips welkom, alvast bedankt.

RdB
Tuinkenner
Lid sinds May 2012
Digituin: 486 planten
Kreeg 3914 bloemetjes
berichten: 1204
Antwoord op 21/07/2012 om 20:35
Je kunt een haag van Laurierkers (en geen Laurier, da's een niet-winterharde plant) prima terugsnoeien tot op elk gewenst niveau, dood krijgen doe je hem niet gauw. Snoei hem zeker 50 cm korter dan je hem straks wilt hebben om ruimte te maken voor nieuwe aangroei.

Voorbeeld hoe sterk die struiken zijn: bij de aanleg van mijn huidige tuin moest ik er 1 tot aan de grond terugsnoeien (letterlijk), gedurende de werkzaamheden reed de graver er steeds overheen, na de werkzaamheden kwam hij gewoon terug.

Ruud
Esem
Moderator fotorubriek
Lid sinds Jun 2006
Digituin: 31 planten
Kreeg 3 bloemetjes
berichten: 5907
Antwoord op 21/07/2012 om 22:20
Ik heb onlangs ook een 20tal meters verwijderd van deze laurierhaag.
Ik heb wel gebruik gemaakt van een tirfore.
Nu weet ik niet of je dit kent,maar het werkt met kabels en een hefboom waarmee je de ganse struik/stam kan uittrekken en een beetje kracht te zetten op de hefboom.
Eens de wortel uit de grond is alles wat dik genoeg was om brandhout van te maken kleingezaagd de rest is gehakseld en ligt nu te verteren tot goede compost

Ps natuurlijk moet je wel ergens een stevig ankerpunt hebben om je kabel aan vast te maken.

Gr Eddy,
Een afbeelding van een tirfore
deHaan
tuinkenner
Lid sinds Jun 2006
Digituin: 0 planten
Kreeg 1 bloemetjes
berichten: 2271
Antwoord op 21/07/2012 om 23:49
In februari/maart tot op 50cm boven de grond afzagen.
Ze lopen dan weer uit en je kan ze dan als haag snoeien.
carlo70
Lid tuinadvies
Lid sinds Jul 2012
Digituin: 0 planten
Kreeg nog geen bloemen
berichten: 2
Antwoord op 22/07/2012 om 12:09
Bedankt voor de reacties. Wat dat afzagen betreft. Kan ik dan ook de breedte intomen. DE haag is nu 2 meter breed maar in de toekomst mag deze niet breder worden dan 1 meter anders heb ik een probleem met de buren. Ik vermoed dat ik alsik afzaag op 50 cm enkel dikke taken zonder blad zullen overblijven. Vanwaar vertrekken de nieuwe scheuten ? En kan dit enkel in februari/maart. Ik wil er namelijk tijdens mijn verlof (half augustus) aan gaan beginnen.
Ptor
Lid tuinadvies
Lid sinds Jul 2012
Digituin: 0 planten
Kreeg nog geen bloemen
berichten: 26
Antwoord op 22/07/2012 om 19:50
Het snoeien van bomen en struiken kan eigenlijk het beste in de zomer gebeuren. Op enkele vruchtbomen n. In de zomer overgroeien de wonden sneller dan in de winter. De struik zal eerst het nog levende hout afschermen van binnenuit zodat ziekte kiemen, schimmels, geen kans krijgen. Daarna zullen de 'slapende'knoppen uitlopen. Deze knoppen zie je nu nog niet maar zitten overal verspreid op de stam of takken. Gewoon netjes mat scherp gereedschap afzegaen.
Ptor
iecee
Lid tuinadvies
Lid sinds Mar 2007
Digituin: 271 planten
Kreeg nog geen bloemen
berichten: 1472
Antwoord op 22/07/2012 om 21:42
als ie van mij was,
en wat ik nu weet , zou ik hem rooien en er iets moois zetten
deHaan
tuinkenner
Lid sinds Jun 2006
Digituin: 0 planten
Kreeg 1 bloemetjes
berichten: 2271
Antwoord op 22/07/2012 om 23:32
Als je hem snoeit zoals ik voorstelde, dan kan je hem makkelijk binnen de meter breedte houden.
Doordat je hem zo kort maakt, kan je dit het beste in het vroege voorjaar doen.
Fiona
Lid tuinadvies
Lid sinds Jul 2012
Digituin: 115 planten
Kreeg 227 bloemetjes
berichten: 199
Antwoord op 30/07/2012 om 17:05
Ik zit met eenzelfde probleem, een laurierkers haag van 13 m lang. Ik ga hem niet verwijderen, naast mij is een groenplantsoen en ik mag daar dan niets van 2m terug zetten als bijv. een schutting. Die zou max 1m hoog mogen zijn en ik heb geen zin in een open inkijk tuin over 13 m lengte.
Ik vind laurierkers op zich niet erg mooi, maar op Google vond ik toch hele mooie foto's van zo'n haag, keurig strak gesnoeid. Een meter breed moet volgens mij ook lukken van wat ik zag.
Ik heb het geld niet voor een andere haag, dus ik ga hem ook fatsoeneren.

Ik las wel dat met een snoeischaar/machine 'scheren' minder mooi is omdat je dan ook bladeren half afsnijdt die dan lelijk kunnen worden.
Ik ben zelf (voorlopig) met de hand begonnen met terug snoeien. Ik heb ook de hoofdstam met daaraan vnl. zijtakken zonder vertakkingen. Ik snoei liever niet tot op de grond terug, dan zit ik (hoe lang???) met een hele kale zijkant.
Misschien stom, maar ik ben van plan het gematigder te doen, in etappes. Op die manier houd ik toch nog wat afscherming en ik snoei 'op maat' zijtakken tot aan de hoofdstam terug en andere slechts tot op de door mij gewenste lengte. Gezien de struik naar ik begrijp veel kan hebben, (ik las ook overal dat je deze struik gewoon rigoreus terug kunt snoeien) hoop ik maar dat mijn methode ook gewoon goed gaat (half rigoreus en half normaal snoeien)
De toppen ga ik ook bijwerken, want dat ziet er ook niet uit!

Zover ik heb begrepen, is snoei in het voorjaar en evt. eind aug/sept.
Naar ik begrepen heb de onderkant het best iets breder houden ivm het vangen van licht, anders zou je een kale onderkant krijgen.

De kant van je buren zou ik gewoon wel scheren. Is ie lekker strak en zonder uitsteeksels.

Fiona
Bombycilla
Lid tuinadvies
Lid sinds Mar 2012
Digituin: 92 planten
Kreeg 88 bloemetjes
berichten: 2462
Antwoord op 31/07/2012 om 23:59
gewoon weghalen het blijven lelijke hagen,veel te groot blad om een haag van te maken
deHaan
tuinkenner
Lid sinds Jun 2006
Digituin: 0 planten
Kreeg 1 bloemetjes
berichten: 2271
Antwoord op 01/08/2012 om 17:10
Dat is een persoonlijke smaak.
Fiona
Lid tuinadvies
Lid sinds Jul 2012
Digituin: 115 planten
Kreeg 227 bloemetjes
berichten: 199
Antwoord op 01/08/2012 om 18:15
Voorlopig blijft ie bij mij staan, ondanks dat het niet mijn favo is. Ik heb prioriteiten te stellen met mijn geld: op handen zijnde verhuis en inrichten n 170 m2 tuin aan te leggen. Dus even geen geld voor een nieuwe heg.
Schutting van 1.80m mag niet (grenst aan gemeente plantsoen) en in ieder geval staat er zo toch iets van zeker 2m wat mij privacy geeft en geen geld kost.

Halverwege deze haag komt mijn zonneterras en daar wil ik ook nog een soort trellis in de rug hebben, verder komen er perken enz, dan valt die haag niet eens meer zo op.

Omdat het bij mij dus meer een achtergrond en afscherming voor privacy is, ga ik hem gewoon snoeien.

Fiona
Esem
Moderator fotorubriek
Lid sinds Jun 2006
Digituin: 31 planten
Kreeg 3 bloemetjes
berichten: 5907
Antwoord op 01/08/2012 om 19:44
Idd.
ik heb ook nog een gedeelte van laurierhaag staan ,en op termijn moet deze ook nog verdwijnen.
In de plaats van de laurier komt er nu taxus staan.

Deze haag kan je op zo een 30 cm houden,laurier daartegen kan je nooit of te nimmer smal houden,deze worden al vlug meer dan 50,60 cm breet,hoe goed je ook probeert om ze smal te houden.
En wil je ze echt smal houden moet jeom de twee jaar weer terug drastich snoeien, en zit je steeds met een kale haag ,die dan langzaam weer terug ingroeit.

Eens de haag een mooi uitzicht krijgt is het weer tijd om ze weer maar eens drastich terug te gaan smoeien ,en zo blijf je om de paar jaar met een kale haag zitten.

Geef mij maar Taxus.
En met Taxus het je ook een wintergroene haag die, eens volgroeit, een goede privacy geeft ze is bijna ondoorzichtbaar!!!!

Gr Eddy,
Snoeischaar met kliksysteem
Snoeischaar met kliksysteem
Konijn snoeiend
Konijn snoeiend
Snoeischaar vormsnoei
Naar boven
Copyright www.tuinadvies.be Brikettenpers of papierpers Print deze pagina       Disclaimer
Eekhoorn op tak - levensecht  -  Hert Sibal liggend - levensecht  -  Elegante houten rozenboog  -  Kaarsemmer citronella extra la...  -  Solarlamp in drijvende zwemban...
Allerlei tuinadvies  -  Week 31 - juli: Droge tijden.  -   Echinacea 'SUNACEA Zion'  -   Echinacea 'SUNACEA Arches'   -   Hydrangea serrata 'Aigaku' ('Blue Bird')