Ontvang Gratis Tuintips

U bent hier : Forum

Naar beneden

bjorn
Lid tuinadvies
Lid sinds Sep 2006
Digituin: 0 planten
Kreeg nog geen bloemen
berichten: 3
Topic gestart op 17/09/2006 om 21:39

In mijn voortuin heb ik in het voorjaar zo'n 40 vierkante meter Vinca minor 'Alba' geplant.
Het perceeltje was volledig onkruidvrij. De Vinca is momenteel lekker aan het dichtgroeien,maar er zit verschrikkelijk veel onkruid tussen (klaver,muur en netels). Ik mag elke week enkele uren onkruid wieden, en dit word ik - niettegenstaande ik graag in mijn tuin bezig ben - kotsbeu. Bestaat er een al dan niet chemische manier om dit te verhelpen ?
Dank bij voorbaat om van dit probleem af te helpen.

kurt
admin www.tuinadvies.be
Lid sinds May 2006
Digituin: 125 planten
Kreeg 233 bloemetjes
berichten: 1749
Antwoord op 17/09/2006 om 21:50
Beste Bjorn,

Moest het nu eens wilde grassen zijn die tussen uw planten staan... dan kon men daar tegen spuiten met een product die enkel éénzaadlobbigen dood. Klaver, muur en netels zijn spijtig genoeg ook allen tweezaadlobbigen zoals uw vaste planten. (Siergrassen reken ik daar even niet bij).

Netels zullen op den duur wel verdwijnen als je hun wortelgestel mee uittrekt.
Muur wijst erop dat de grond voedselrijk is en klaver wijst er net op dat uw grond een tekort heeft aan stikstof.
Het vogelmuur is gemakkelijk uit te trekken en zal op den duur wel weg blijven. De klavers zijn hardnekkiger. Er bestaan wel chemische produkten voor maar die zal je dan toch met een penseeltje aan de plantjes moeten gaan aanbrengen, aangezien dit product ook schadelijk is voor uw maagdenpalmen (Vinca).

Ja, Vinca minor 'Alba' is een mooie bodembedekker en eens deze is dicht gegroeid zullen die lagere onkruidsoorten automatisch verdwijnen door een gebrek aan licht. Dat snel dicht groeien is natuurlijk dan wel het nadeel van de minor tov de major. Het zal dus nog even wieden blijven maar eens het dicht zit... kun je er dan van genieten. Vloek nu niet dat je geen Vinca major gekocht hebt want dan zou je later vloeken dat het een woekeraar is.

Mvg,
Kurt Vossaert
Catgarden
Lid tuinadvies
Lid sinds Jun 2006
Digituin: 0 planten
Kreeg nog geen bloemen
berichten: 359
Antwoord op 19/09/2006 om 11:32
Als er nu niet te veel onkruid meer staat door intensief wieden kun je de blote stukken grond ook afdekken met krantenpapier (en reclamebladen).
Je legt kranten open (ik gebruik 2 lagen boven elkaar en laat ze overlappen) en legt ze vast met stenen of iets anders om te voorkomen dat ze wegwaaien.
Op den duur zal het onkruid versmoren en dat krantenpapier zal verteren tegen de tijd dat je Vinca dicht groeit.

Ik heb dat al hier en daar gebruikt en het is heel efficiënt en goedkoop, die kranten en reclamebladen zijn dan na het lezen toch nog van enig nut.
Lichtslinger 50 leds solar
Lichtslinger 50 leds solar
Wondafdekmiddel 1 kg
Wondafdekmiddel 1 kg
Verrekijker Natureview
Naar boven
Copyright www.tuinadvies.be Brikettenpers of papierpers Print deze pagina       Disclaimer
Eekhoorn op tak - levensecht  -  Hert Sibal liggend - levensecht  -  Elegante houten rozenboog  -  Kaarsemmer citronella extra la...  -  Solarlamp in drijvende zwemban...
Allerlei tuinadvies  -  Week 31 - juli: Droge tijden.  -   Antirrhinum majus 'SONNET Pink'  -   Salvia Farinacea 'Seascape mixed'  -   Polemonium Polemonium yezoense var. hidakanum 'Bressingham Purple'